Diş Estetiği

İnsanlar, kadın ve erkek fark etmeksizin daimî olarak dış görünüşlerine dikkat etmiş ve sorunlu olduğunu düşündükleri tüm bölgeler için de estetik uygulamaları yaptırmaktan çekinmemişlerdir. Dişler, dış görünümün en önemli bir parçasıdır ve estetik görünüme sahip dişler sayesinde kişiler, çekinmeden gülümseyebilir ve özgüvenlerini arttırabilir. Estetik ve hoş görünen dişler sadece özgüven arttırmaya ve iyi görünmeye yaramamakta aynı zamanda kişisel bakımın da bir göstergesidir aslında. Sosyal iletişim konusunda son derece önemli olan dişler, özel yaşamda da iş yaşamında da mutluluğu sağlayabilmektedir.

Diş estetiği konusunda en çok uygulanan yöntemler arasında ise porselen dolgular, lamine porselenler ve tam seramik kaplamalar bulunmaktadır. Diş aralarında bulunan boşluklar, dişlerin dizilişlerinde var olan çapraşıklıklar, rengi koyulaşan dolgular ile koyu renkli dişlere sahip olmak, kişiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Kişilerin hem diş sağlığı açısından hem de yaşamlarının olumsuz etkilenmemesi açısından kendilerine uygun olan diş estetiği yöntemlerinden birini tercih edebilirler.

Tek Seansta Uygulanabilen Diş Estetiği

Günümüzde yaşanan teknolojik ilerlemelerden estetik diş hekimliği de yararlanmış ve bu sayede ise kısa sürede yapılabilen diş hekimliği teknolojileri doğmuştur. Tek seansta uygulanabilen estetik diş tedavileri arasında porselen dolgular, yaprak porselenler ve tam seramik köprüler yer almaktadır. Öncelikle diş ölçüsü hazırlığı yapılarak dijital kamera yardımı ile bilgisayar ortamına 3D olarak aktarılır ve diş hekimi, yeni diş görüntüsünü hasta ile beraber 3D ortamda belirleyebilmektedir. Hasta ve diş hekiminin ortak kararının ardından yeni dişler, özel bir cihaz kullanılarak özel porselen bloklardan kazınarak hazırlanmaktadır. Bu uygulama sayesinde hasta, estetik diş uygulaması için günlerce provaya gitmek zorunda kalmadığı gibi hassasiyet problemi yaşamadan tek günde çözüme ulaşabilmektedir.

Bu özel sistemde kullanılmakta olan porselenler, metal alt yapı içermemektedir. Ayrıca uygulanan porselenin yapısı dişin kendi yapısına oldukça yakın bir malzemedir ve ışık geçiren özelliği sayesinde ise dişe benzer bir özelliktedir. Uygulamada kullanılmakta olan özel yapıştırıcı ilse dişin yapısı ile bir bütün haline gelmekte olmasının yanı sıra bir günde yapılmış olan porselenin de senelerce sağlıklı bir biçimde kalmasını sağlamaktadır.

Diş Estetiğinde Dental İmplantların Yeri

Kayıp dişler, diş estetiğini olumsuz etkilen en önemli unsurlardan biridir. Diş estetiğini önemli ölçüde etkileyen kayıp ya da eksik diş problemi aynı zamanda ağız ve diş sağlığı açısından da oldukça olumsuz bir durumdur. Diş estetiği ile eksik dişlerin tedavisi açısından kullanılmakta olan dental implantlar, titanyumdan üretilmiş olan yapay diş kökleridir ve insan dokuları ile uyumludur. Dental implantların, insan dokuları ile uyumlu olması sayesinde uygulanan materyal ile çene kemiği arasında zaman içerisinde biyolojik bağlanma sağlanmaktadır. Bu özellik sayesinde ise vücudun bir parçası haline gelmektedirler. Dental implantlar, tek diş eksikliği durumunda komşu olan sağlam dişlere bir işlem uygulanmasına gerek kalmadan diş eksikliği sorunun kolayca giderilebilmesine imkân tanımaktadır. Tek diş sorununa çözüm olan dental implantlar, aynı zamanda çoklu diş eksikliği durumunda da dabit diş çözümlerine de olanak sağlamaktadır.

Dental implant uygulaması, küçük bir cerrahi işlem olup, lokal anestezi, sedasyon ve hastanın durumuna göre genel anestezi altında uygulanabilmektedir. Dental implantın, cerrahi girişim ile çene kemiğine yerleştirilmesinin ardından hasta, normal günlük yaşantısına dönebilmektedir. Dental implantların çene kemiğine yerleştirilme uygulamasını takiben implantların kemiğe tam anlamıyla yerleşmesi ortalama üç ay kadar sürebilmektedir. Çene kemiğine implantların yerleşmesi için gereken sürenin tamamlanmasının ardından ise dişlerin yapım aşamasına geçilmektedir. Dişlerin yapım aşaması ise tasarım ile hastanın estetik istekleri doğrultusunda ortalama üç ile on gün arasında sürmektedir.

Diş Beyazlatma ile Diş Estetiği

Çay, kahve, sigara kullanımı ve bazı besinler dişlerin yapısında var olan mikroskobik boşluklar nedeni ile dişlerin renginin koyulaşmasına sebep olmaktadır. Diş beyazlatma işleminde ise dişlerin yüzeyine preparatlar uygulanmakta ve bu sayede çay, kahve ve sigara gibi etkenler dişlerden uzaklaştırılmaktadır. Diş beyazlatma işleminin dişlere herhangi bir zararı bulunmamakta ve uygulama dişlerin mevcut rengine göre birkaç seans sürebilmektedir. Ayrıca özel bir yöntem sayesinde diş beyazlatma uygulamasına hasta, evde ya da iş yerinde kendi başına devam edebilmektedir.

Diş Beyazlatma Uygulaması

Diş beyazlatma uygulamasında dişlerin yapısı, ilk rengi ve yaşına göre iki ile üç ton arası beyazlama şansı bulunmaktadır. Diş beyazlatma uygulaması, hastanın tercihi ve hekimin önerisi doğrultusunda ev tipi beyazlatma ve ofis tipi beyazlatma olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Ev tipi beyazlatma uygulamasında diş hekimi tarafından hastaya özel bir beyazlatma plağı hazırlanmakta ve bu plak ile beyazlatıcı ilaçların dişlere uygulanması sayesinde iki ile üç tona kadar dişlerin rengi açılabilmektedir. Ofis tipi beyazlatma uygulamasında ise hasta koltuğunda otuz dakika içinde güçlü ışık kaynakları ile ya da kendiliğinde etki edebilen ilaçlar ile iki ya da üç seansta uygulanmaktadır. Bu profesyonel uygulama sayesinde beyaz dişlere kavuşmak mümkündür. Ayrıca diş beyazlatma konusunda yürütülen klinik çalışmalar neticesinde uygulamanın güvenilir olduğu kanıtlanmış olmasının yanı sıra dolgulara ya da diş minesine de zarar vermemektedir.

Diş Eti Gülüşü ile Diş Estetiği

Diş estetiğinde uygulanan yöntemlerden biri de dişeti gülüşüdür. Çatlamış, düzgün olmayan ya da ufalanmış durumda olan dişlere daha iyi ve daha düzgün bir görünüm kazandırmak için kozmetik olarak bağlanabilmektedir. Dişeti gülüşü, aynı zamanda genel görünümü de iyileştirmeye yardımcı olmak amacıyla da yeniden şekillendirilebilmektedir.

Diş Dizilimlerinde Bulunan Çapraşıklıklar İçin Diş Estetiği

Diş dizilimlerinde bulunan çapraşıklıklar, kötü ya da düzensiz kapanış durumları da diş estetiği açısından olumsuz bir durumdur. Dişlerde bulunan bu tür sorunlar ile ise diş hekimliğinin özel bir dalı olan ortodonti bölümü ilgilenmektedir. Kişinin mevcut diş büyüklüklerinin çene büyüklüğü ile uyumlu olmaması halinde dişler, çeneye yerleşmek için aralıklı ya da çapraşık olarak dizilmektedir. Bu tür iskeletsel veya dişsel problemlerde dişleri yeniden olmaları gereken dizilime getirmek amacı ile ortodontik tedavi uygulanmaktadır.

Porselen Lamineler

Konu diş estetiği olunca, porselen lamineler da bu grupta yer alabilmektedir. Dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan ve renklenmeye karşı da dirençli olan çok ince porselen yapraklara porselen lamineler ismi verilmektedir. Porselen lamineler, diş yüzeyine bonding adı verilen bir yöntem ile yapıştırılmaktadır. Porselen laminelerin kalınlığı ise bir lensin kalınlığından fazla olmadığı gibi diş yüzeyinden az bir aşındırma yapılması sebebi ile zararsız olduğu kadar konservatif bir uygulamadır. Porselen lamine uygulamasının ardından sigara kullanımı, kahve ve çay tüketimi sonucu oluşabilecek olan renkleşmeye karşı yüksek direnç göstermekte ve tekrar renkleşmemektedir. Porselen lamineler kullanılarak, dişler arasında var olan boşluklar kapatılabilir ve dişlerin boyları uzatılarak yeniden şekil verilebilmektedir. Ayrıca kötü forma sahip, çatlak, kırık ya da ileri derecede renkleşmiş dişler de yine porselen lamine yöntemi ile estetik ve güzel bir görünüme kavuşturabilmektedir.

Porselen lamine uygulamasını diş rengini beğenmeyen ve kalıcı beyazlık isteyen kişiler de gülüş tasarımı amacı ile tercih edebilmektedir. Bunun yanı sıra porselen lamine uygulaması, antibiyotik sebebi ile renkleşmiş dişlerde, ileri derece olmayan ortodontik çapraşıklık durumlarında da uygulanabilmekte ve bu tür problemler birkaç seans içerisinde giderilebilmektedir.